Възстановиха образа на "истинския" Исус

  • Възстановиха образа на "истинския" Исус

Експерт по съдебна медицина пресъздаде лицето на Исус Христос с помощта на последните технологии, пише "Мирър". Характеристиките на "истинския" Исус са типични за близкоизточните евреи в областта Галилея на Северен Израел. Образът е създаден от Ричард Нийв, който е използвал техниките на съдебномедицинската антропология, намиращи най-често място в разкриването на престъпления.

Резултатът е доста далеч от високият мъж, с руса коса и сини очи и е доста далеч от образа, който сме свикнали да виждаме в библиите и стъклописите по цял свят. Нийв не за първи път пресъздава знакови личности. Досега е реконструирал образите на Филип II Македонски, бащата на Александър Велики.При реконструирането на образа на Исус - Нийв е ползвал разказаното от Библията, а именно, че преди разпятието, Юда Искариотски е трябвало да каже на войниците кой е Исус, защото е бил неразличим от учениците си.

Нийв и неговият изследователски екип се снабдили с автентичен череп с подобна датировка от израелските археолози. Създали впоследствие компютърен образ на черепа и го "облекли" в мускули и кожа, за да се постигне автентичен образ на човек от тази епоха. Екипът подозира, че Исус също така е имал брада и къса къдрава коса, в съответствие с еврейската традиция.Исус е бил под 1,60 м. и предвид, че е бил дърводелец, вероятно е работил на открито. Така че учените предполагат още, че е имал здрава физика и слънчев загар.