Готови ли сте да живеете един ден без месо?

  • Готови ли сте да живеете един ден без месо?

    Снимка: scripps.org

На хората, избягващи консумацията на месо може да им звучи смешно заглавието, но в световен мащаб дори има обявен ден без месо (20 март), който цели да насочи вниманието на хората върху някои аспекти. За вегетарианци и вегани пък да не говорим как ще се отнесат към само „един ден без месо”. Точно преди 30 години - през 1985 г., вегетариански и вегански активисти, както и организации за опазване на околната среда и хуманно отношение към животните призоваха известни ресторанти да се включат в каузата им и да не сервират поне един ден месни ястия. Участват и някои супермаркети, които опразват рафтовете си с месо.

Идеята е да се привлече вниманието на хората към неразумната и прекомерна консумация на месни продукти. Разочароващи са статистическите данни, които показват, че всяка година за храна човек убива повече от 60 милиарда животни, като в тази цифра не  са включени риба, мекотели и членестоноги. Заедно с тези цифри, се извеждат и други:  около 1 милиард души по света страдат от глад и липса на питейна вода. Как е свързано храненето на животни с проблема за недостига на вода? Просто е: да се произведе само  1 кг месо, трябва повече от 10 кг зърно и повече от 15 литра вода на ден за хранене на животните, които впоследствие ще бъдат изядени. Ако хората се откажат да отглеждат добитък,  ще дадат възможност да се хранят нормално всички гладуващи хора на планетата.

Вторият проблем, към който активистите искат да привлекат вниманието е влошаването на околната среда. Животните произвеждат 18% от газовете, които водят до парников ефект. Под негово влияние, климатът се променя, температурата се повишава, в резултат на което ледниците се топят, покачва се морското равнище, линеят посевите и пресъхват източниците на прясна вода. Между другото 18 процента газове са дори повече, отколкото  произвеждат всички видове транспорт взети заедно!

В допълнение, хиляди хектара гори по света са изсичани заради създаването на нови пасища, отделно от това земята се изтощава заради безспирното отглеждане на фуражни култури. Проблемът е толкова сериозен, че в допълнение към този ден без месо, има още две дати, свързани с отхвърлянето на месни продукти - 1 октомври (Световен ден на вегетарианството) и 1 ноември (Международен ден на веганите).

Да оставим настрана конкретното отбелязване на датите. Те са набелязани с една цел - да се обърне сериозно внимание върху изброените проблеми. Нека се опитамe да си представим, че дори и да не можете на трапезата без месо, все пак ще преживеете един ден с храна, която няма майка.

Да не си купувате месо, да не вадите вече купено от фризера – поне за един ден. Не е трудно (дори е полезно). Да напазарувате зеленчуци и плодове, варива и зърнени храни. Освен, че ще е полезно за вас самите, ще допринесете мъничко за екологията на планетата. Ако решите да станете вегетарианец, можете да се запознаете със съветите на тези, които вече се хранят без месо. Какви са първите стъпки на човек по този път?

Ако решите да стане вегетарианец

- Основното правило е това да стане постепенно. Ако вчера сте яли месо три пъти на ден, а днес просто го извадите от менюто си, ползите няма да бъдат истински. Тялото ви ще изпита стрес и може да започнете да трупате храна в резерв (т.е. ще напълнеете). Преходът към вегетарианството трябва да бъде с постепенно, внимателно обмислено меню. Ако преди това сте яли месо и риба 7 пъти седмично поне 3-4 месеца, в началото е добре да намалите приема му до 2 и 1 път, а след това да го откажете напълно.

- Не забравяйте за протеиновите източници. Ако премахнете от диетата си месото, добавете млечни продукти и бобови растения.

-  Вегетарианство не означава еднообразие. Ако си представяте, че ще дъвчете всеки ден зелеви листа с вода, то вие имате доста изкривени представи за този начин на хранене. Вашите възгледи са остарели. Потърсете в интернет или си купете хубава книга с вегетариански рецепти и ще осъзнаете колко разнообразно и вкусно може да бъде храненето всеки ден.

Опитайте с различни заместители на месо. Соеви продукти (темпе, тофу) и други (например сайтан - храна, направена от пшеничен протеин). Вегетарианството не е просто отхвърляне на месните продукти. Ако ги премахнете от менюто си, но ги заместите със сандвичи, сирене, макарони и шоколади - много скоро ще имате хранителни проблеми. Вегетарианството е цялостна система за храннене, която задължително включва зеленчуци, зърнени храни, бобови растения, млечни продукти.

Ако все пак ви е трудно да откажете месото, не го правете. Само намалете консумацията му. Поне веднъж седмично яжте зърнени храни и зеленчуци, а в неделя хапнете месо. Може да редувате месото с постни ястия или дните от понеделник до сряда да ядете месо, а от четвъртък до неделя да го изключите. Разбира се, може да изберете и „половин вегетарианство” – да се откажете само от месото, като консумирате риба, яйца и морски дарове.

Ако прецените, че няма да ви дойде в повече, може да изгледате следващото видео на Гари Юровски. Според него месо се яде по четири причини – навик, традиция, убеждение и вкус.

За финал - има още нещо, което не бива да се пренебрегва. Това е моралния елемент на вегетарианското и веганското хранене. Осъзнатото ненасилие над други живи същества. Дори и само това да е вашата причина да откажете месото, вие вече сте дали своя дан за един по-добър свят.