Телата ни разпознават сезоните според учени

  • Телата ни разпознават сезоните според учени

    Снимка: Ели Маринова

Все още не е ясно как човешкият организъм се ориентира в годишните времена, но вече е ясно, че го прави. Според нова теза на учените тялото знае кога е пролет, лято, есен или зима. Екип от университетите в Манчестър и Единбург твърди, че в тялото на хората и животните има определени групи клетки, които могат да съществуват само в „зимна“ или в „лятна“ форма, пише Би Би Си. Удлжаването на деня сам по себе си давал сигнал на телата ни, че е лято. И обратно. За да стигнат до това твърдение, учените са анализирали мозъка на овце в различните сезони на годината. Те са установили, че тялото разполага с група от 17 000 т. нар. „календарни клетки“ в хипофизата, която се намира в основата на мозъка, и освобождава хормони, които контролират процесите в тялото.

По думи на проф. Дейв Бърт от Университета в Единбург сезонният часовник, открит при овцете, по всяка вероятност е същият при всички гръбначни животни. Предстои екипът да си отговори на въпроса как клетките запаметяват изминалото време. Според учените „календарните клетки“ имат своя бинарна система също като компютрите и могат да съществуват само в едно състояние – „лятно“ или „зимно“. В същото време пропорцията на двата вида клетки през годината отбелязва и потока на времето в тялото.

По подобие на циркадния ритъм, който ни държи будни през правилното време на деня, този годишен часовник е известен като годишен ритъм. Този годишен модел при животните отговаря за миграцията, хибернацията и чифтосването и обяснява защо агнетата например се раждат през пролетта – за да имат достатъчно топло време да пораснат. И двата часовника – дневният и годишният, се контролират от количеството светлина. Хормонът на съня например – мелатонин, се произвежда в по-големи количества през зимата, защото тогава дните са по-тъмни. Така, че ако вече ви се дреме по-рано докато сте на работното място, знайте, че организмът ви разпознава идващата зима.