Зеленчуците и плодовете ни пазят от депресия

  • Зеленчуците и плодовете ни пазят от депресия

    Снимка: offclouds.com

Съчетанието между плодове, зеленчуци, орехи и бобови растения рязко намалява склонността към депресии, съобщава Medical News Today. Заключението се базира на десетгодишен експеримент на университета Лас Палмас де Гран Канария, Канарските острови, с участието на 15 093 доброволци. Оказва се, че здравословното хранене е основен фактор за психичното здраве.

Експериментът разделя три различни режима на хранене върху доброволците. За дълъг период от време на една от групите били давани основно месни продукти, на втората - сладки изделия, а на третата - плодове и зеленчуци. Анкетираните трябвало да дават оценки за това как се чувстват. Оказало се, че тези, които приемали месо и торти, използвали предимно негативни оценки, а хранещите се с плодове, зеленчуци и бобови - положителни. В резултат от първата и втората група 1550 души развили депресия и започнали да приемат антидепресанти.

От трите предложени режима вегетарианският се оказал най-здравословен - много растителна храна, орехи, зехтин, пълнозърнест хляб имат въздействие върху психиката на доброволците и снижаващ прага на депресии.Причина за това са витамините, минералите, растителните мазнини.