Четете добре преди да станете вегетарианец

  • Четете добре преди да станете вегетарианец

Хората стават вегетарианци по различни причини – морална, вкусова, финансова или с цел – отслабване. Международният ден на вегетарианството, изключващо животински продукти от менюто, е учреден през 1977 година с решение на Световния конгрес на вегетарианците във Великобритания и по инициатива на Северноамериканската организация на вегетарианците. Всеки сам решава дали може и иска да премине изцяло на растителна храна. Със сигурност хората, които не ядат месо повишават своята вибрация - твърди Юлиян Неделчев, вегетарианец от Варна. Юли е наш колега, който е телевизионен оператор. Решава да спре месото преди 18 години. Усетил промени във вкуса, които го подтикнали към решението да смени начина си на хранене. Месото, дори пилешкото, започнало да му натежава.

Месото го отблъсква като храна, попадат му подходящи книги, прочита ги и решава, че след като вече знае всичко това, не може да продължава да се храни с животински продукти. Не помни да му е ставало лошо от недостатъчно хранителни вещества. В началото по-скоро гладува, защото не знае какво точно може да яде. Един ден просто открива, че може 2-3 пъти да се качи до 5-ия етаж без да се задъхва. Да си вегетарианец не е лесно, особено в началото, защото ако няма друг член на семейството, който да споделя безмесното хранене, рискът да се откажеш е голям. Семейството на Юлиян се настроило зле срещу него, защото смятало, че е попаднал в секта.

Съветът му към хората, които са решили да преминат изцяло на растителна храна, е да се образоват предварително за това какво съдържат различните видове храни - въглехидрати, белтъчини, мазнини, витамини, минерали, за да може да си организират пълноценна диета, без да им липсва каквото и да е.

По негови думи месоядните хора са с по-ниски вибрации. Енергията, която получават от месото, се изразходва бързо. Именно затова преминаването им на вегетарианска диета става плавно, защото вибрациите на растенията са по-фини и те не ги усещат, не получават усещане за пълнота и ситост. Силата, с която разполага човек, съвсем не е чисто механичната сила на опорно-двигателния апарат. И точно днес си спомняме думите на Петър Дънов: „Под храна, в широк смисъл, разбираме всичко онова, което човек възприема чрез ума, сърцето и стомаха си“.