Защо е полезен прополисът

  • Защо е полезен прополисът

Прополисът се използва в повечето случаи за лечебна цел. Той е пчелен продукт, който унищожава бактериите, вирусите и инфекциите. Има противомикробно, противовъзпалително и имуностимулиращо действие. Но също така прополисът (наричан още клеева тинктура и клей) се използва в козметиката и фармацията. Ще те запознаем с някои от приложенията му.

Той има бактерициден и бактериостатичен ефект спрямо много  бактерии. Съхраняван при нормални условия, срокът на годност на прополиса  е около 3-4 години. Антибактериалните вещества са термостабилни и устойчиви на високи температури. Клеевата тинктура има благоприятно действие върху кожата и окосмените части на тялото. Също така  действието му спрямо гъбични заболявания на устната кухина, дихателните пътища и стомашно-чревния тракт е много ефикасно. Друг лековит ефект клеят има при грипни вируси. Той помага за отстраняването на настинки и прави имунната система по-силна.

Клеевата тинктура има противовъзпалително действие – ускорява  заздравяването на рани, особено на такива след хирургична обработка. Тя дезинфекцира и помага за образуване на зряла съединителна тъкан. Също така съществуват тези, че клеевата тинктура умее да разрушава раковите клетки, но без да засяга здравите.

 Обезболяващо свойство. Прополисът е много изключително ефикасен при зъбобол. Достатъчно е да се постави малко топче прополис в устата на мястото на болния зъб и да се дъвче в продължение на няколко минути.

Въпреки че клеят е много полезен, трябва да се подходи предпазливо при първата му употреба, тъй като има вероятност той да предизвика алергични реакции. За да провериш дали си алергичен/а към прополиса, намажи горния участък на кожата от вътрешната страна на лявата ръка. Ако до 24 часа не се появи зачервяване, подуване или други признаци на алергична реакция, можеш да го използваш като метод за лечение.