Oтбелязваме Световния ден за борба с остеопорозата

  • Oтбелязваме Световния ден за борба с остеопорозата

Днес отбелязваме Световния ден за борба с остеопорозата. Това е най-разпространеното заболяване на костите. Статистиката сочи, че болестта засяга всяка трета жена и всеки пети мъж над 50-годишна възраст. При страдащите от остеопороза плътността и качеството на костта се влошават, което води до намаляване на здравината на скелета и повишаване на риска от фрактури, особено в областта на гръбначния стълб, бедрото и китката. Загубата на кост няма симптоми и често първият знак за наличието на остеопороза е фрактурата. Сред факторите за повишен риск са генетичната предразположеност, както и възникнали медицински проблеми, които влияят негативно върху здравето на костите. Много важно значение има също начина на живот - нездравословно хранене, липса на физически упражнения, тютюнопушене и прекомерна употреба на алкохол.

По случай Световния ден за борба с остеопорозата днес в Центъра по остеопороза и остеометрия, находящ се на територията на ДКЦ „Чайка“ ЕООД, ще изследва всички пациенти с 50% отстъпка от цените. Остеопорозата е често заболяване. С възрастта се увеличава честотата й, но също така се увеличава и рискът от падане и това води до по-голям риск от фрактури. Една от всеки три жени на възраст над 50 години ще има остеопорозна фрактура, както и един на всеки пет мъже. Остеопорозните фрактури се реализират при леки травми или даже без падане. Типични са фрактури на прешлените, бедрената кост и китката. Бедрените фрактури са свързани с голяма смъртност.

За щастие, превантивните лечения могат да помогнат за поддържане или увеличаване на костната плътност. За хора, които вече са засегнати от остеопороза, бързата диагностика на загуба и оценката на риска от фрактури на костите са от съществено значение, тъй като са на разположение терапии, които могат да забавят по-нататъшна загуба на кост или увеличаване на костната плътност.Някои от най-важните похвати за превенция на остеопорозата, включват правилен хранителен режим, физически упражнения и въздържание от тютюнопушене.Няколко стъпки, които могат да се предприемат, за да се намали риска от и да се предотврати развитие на остеопороза, включват:

Хранителен режим

Консумацията на здравословна балансирана диета се препоръчва за всички. Тя може да помогне за предотвратяване на много сериозни здравословни проблеми, включително сърдечно-съдови заболявания, диабет и много форми на рак, както и остеопороза. Здравословна и балансирана диета с разнообразие от храни и достатъчен прием на калций е важна стъпка към изграждането и поддържането на здрави кости. Оптималният хранителен режим за предотвратяване на остеопорозата включва прием на адекватно количество протеини, зеленчуци, плодове и калории, както и оптимални количества калций и витамин D, които са от съществено значение за подпомагане на запазването на правилно формиране и плътност на костите.

Плодовете и зеленчуците са богати на няколко хранителни вещества, които играят важна роля в здравето на костите, включително калий, магнезий и витамин К. Няколко епидемиологични проучвания са установил, че по-висок прием на плодове и зеленчуци, особено тези, които са богати на калий, е свързан с по-висока костна плътност и по-нисък риск от фрактури при по-възрастните хора. Плодовете и зеленчуците са богати на прекурсори на бикарбонатни йони, които могат да запазят калция в костите чрез буфериране на органични киселини, консумирани чрез диетата или генерирани метаболитно.

Ролята на протеините в диетата за здравето на хората е сложна. Докато няколко малки, краткосрочни проучвания са открили, че високият протеинов прием увеличава уринната екскреция на калций, няколко големи популационни проучвания са установили, че ниският прием на протеини е свързан с по-бърза загуба на костна плътност и увеличава риска от фрактури при по-възрастните хора. Ограничаването на приема на сол и кофеин е препоръчително, тъй като консумация на голямо количество сол и / или кофеин увеличава загубата на калций чрез уринната екскреция. Препоръчва се прием на калций за жени преди менопауза и мъже най-малко 1000 мг на ден - това включва калция от храните и напитките плюс калциеви добавки. Жените след менопауза трябва да консумират 1200 мг калций на ден (общо количество от диетата плюс добавки). Не бива да се приемат повече от 2000 мг калций на ден поради възможността от нежелани реакции.

Основните хранителни източници на калций са мляко и други млечни продукти, като например извара, кисело мляко или твърдо сирене, зелени зеленчуци, като къдраво зеле и броколи, сушени плодове, соеви продукти и обогатени с калций зърнени храни. Калциеви добавки (калциев карбонат или калциев цитрат) могат да бъдат предложени за жени, които не могат да получат достатъчно калций в диетата си. Калциеви дози над 500 мг / ден трябва да бъдат взети в разделени дози (например веднъж сутрин и вечер).

Витамин D е важен, тъй като помага на тялото да абсорбира калция от диетата. Когато витамин D се метаболизира в най-активната си форма, увеличава чревната абсорбция на калций и предотвратява загубата на калций в урината. Без достатъчно витамин D усвояването на калций не е достатъчно ефективно, за да задоволят нуждите на организма, дори когато приемът на калций е адекватен. Витамин D се синтезира в кожата, когато е изложена на ултравиолетова радиация от слънчева светлина, както и може да се получи от храната. Повечето хора получават витамин D от слънцето, като има препоръки за количеството на безопасно излагане на слънце за достатъчно производство на витамин D в зависимост от типа кожа, географското разположение и сезона.

Препоръчва се мъжете над 70 години и жените в менопауза да приемат 800 UI (международни единици) витамин D всеки ден. Изглежда, че тази доза намалява загубата на костно вещество и честотата на фрактури при по-възрастни жени и мъже, които имат адекватен прием на калций. Въпреки че оптималната доза при жени преди менопауза или при по-млади мъже с остеопороза не е ясно установена, обикновено се препоръчват 600 UI (международни единици) витамин D дневно.

Мляко, обогатено с витамин D, е основен хранителен източник на витамин D от храната. Други добри източници на витамин D са мазните риби, като сьомга, херинга, шаран, бяла риба, риба тон, скариди, яйца, гъби, черен дроб. Препоръчва се прием на хранителна добавка с витамин D за всички пациенти с остеопороза, чиито прием на витамин D е под 400 UI (международни единици) на ден.