Чистата радост е полезна за сърцето

  • Чистата радост е полезна за сърцето

Положителните емоции са полезни за сърцето буквално според резултатите на поредното проучване. За период от пет години изследователите проследяват повече от 1000 пациенти, страдащи от коронарна болест на сърцето. Установява се, че тези, които съобщават за по-добро положително психично състояние, са по-склонни да бъдат физически по-активни, да спят пълноценно и пушат по-малко, в сравнение с хората, чиито емоции са по-негативни.

По мнение на учените високите нива позитивни емоции се свързват с повишена физическа активност, ограничаване употребата на тютюн, редовен прием на предписани медикаменти и подобрено качество на съня. Не се установява връзка между положителните емоции и употребата на алкохол. Изследователите вземат предвид демографските фактори, симптомите на депресия и тежестта на сърдечните нарушения. 

Положителните емоции са обвързани с оптималните здравословни навици и за това могат да се намерят редица обяснения, коментират специалисти. Хората могат да бъдат по-мотивирани, по-уверени в своите способности и по-ефективно да се справят със стреса и напрежението.

Според изследователите за влиянието на положителните емоции върху здравето се знае значително по-малко, в сравнение с това на отрицателните, като гнева например. Положителните емоции носят редица дългосрочни ползи за здравето, които са от значение за намаляване на риска от сърдечни проблеми в бъдеще, споделят изследователите. Те са оценявали психическото състояние на участниците в самото начало на проучването и след това отново след края на петгодишния период на наблюдение. Проследени са също така и физическата им активност, качеството на съня, приемът на предписаните медикаменти и употребата на цигари.

Резултатите от проучването са публикувани в сп. Psychosomatic Medicine.