Различен метод на секцио въвеждат в Бургас

  • Различен метод на секцио въвеждат в Бургас

    Снимка: actualno.com

Д-р Валентин Ирмов, новият началник на АГ отделението в МБАЛ „Дева Мария“, въвежда практикуването на различната оперативна техника за секцио по Щарк. По тази техника той работи от 2008 г.

Разрезът по метода на Щарк се прави малко по-високо. Това дава възможност за някои предимства. При разреза се попада на място, където разстоянието между правите мускули е много рехаво и те се разделят ръчно. Това е изключително атравматично. Методът е щадящ за тъканите, тъй като не се разкъсват съдове, не се прекъсват нерви и възстановяването е доста по-бързо. При метода по Щарк се шият много по-малко пластове на матката и предната коремна стена. На кожата се прави естетичен интрадермален шев. Препоръчително е конецът да бъде премахнат до шестия ден.

Д-р Ирмов настоява, че преди да вземе решение за вида секцио, всяка жена трябва да е наясно с основните предимства на метода. Той е значително по-бърз е от класическото Цезарово сечение - операцията се извършва в рамките на 15-30 минути. Това се дължи на факта, че се шият по-малко тъкани. След операцията родилките се нуждаят от по-малко обезболяващи медикаменти. Веднага след раждането те могат да пият вода, а след 3-4 часа те могат да се хранят. Раздвижването се осъществява на 6-ия час. Важно е да се отбележи и фактът, че кръвозагубата, която се реализира при операцията е значително по-малка от тази при класическото Цезарово сечение.

С внедряването на метода по Щарк се подобрява комфорта на пациентките.

Операцията се препоръчва на родилки, на които предстои да се направи първо Цезарово сечение. След секцио по метода на Щарк, при второ раждане, възможността жената да роди нормално е най-голяма, в сравнение с другите видове раждане. Дали това би могло да се случи е въпрос на строга акушеро-гинекологична преценка на индивидуалното сътояние на жената.

За пациентката най-важно е кой метод е по-безопасен за бебето и самата нея. В това отношение лекарите са единодушни - начина на опериране е безопасен що се отнася до съхраняване здравето и живота на майката и плода.

Източник: actualno.com