Белодробните болници - с безплатни консултации

  • Белодробните болници - с безплатни консултации

    Снимка: ezine.bg

18 ноември е определен от Световната здравна организация (СЗО) за Ден на хроничната обструктивна белодробна болест – ХОББ. Това е дългосрочно заболяване, което се дължи на възпаление на белите дробове, увреждане на белодробната тъкан и стесняване на дихателните пътища, водещи до затруднения в дишането.

Днес отварят врати всички университетски болници в България за безплатни консултации и спирометрични изследвания.

Заболеваемостта, болестността и смъртността от ХОББ нарастват застрашително в целия свят. Причина за това е разпространението на тютюнопушенето, замърсеността на околната среда и отделянето на вредни емисии в атмосферата, използването на въглища, дърва и непреработен петрол за домакински и производствени цели.

По данни на СЗО, ХОББ ще бъде третата причина за смърт през 2020 г. Данните обаче показват, че към днешна дата тя вече заема това място в класацията – посочва доц. д-р Диана Петкова – председател на Българското дружество за белодробни болести – БДББ.

Българското дружество за белодробни болести – БДББ  и Асоциацията на българите боледуващи от астма, алергия и ХОББ - АББА организират днес в Народното събрание българската премиера на Бялата книга за белодробно здраве в Европа. Книгата излиза на български с обръщение от д-р Даниела Дариткова, председател на парламентарната комисия по здравеопазване.

„В България разпределението на ХОББ по данни на екип на Белодробната клиника към УМБАЛ „Георги Странски“ в Плевен обхваща 14% от населението – продължава доц. Петкова. -Изчислени са преките и непреки разходи за лечението на пациенти с  това тежко инвалидизиращо заболяване. За всяка държава и всяка икономика те са голямо перо от държавния бюджет. Всяка година в Европейския съюз за лечение на тази болест се отделят 380 млрд. ХОББ обаче е предотвратимо заболяване. Именно затова тази година мотото на кампанията за превенция на ХОББ е: ВСЕ ОЩЕ НЕ Е КЪСНО! Целта на белодробните специалисти по целия свят в днешния ден е да обърнат вниманието на обществеността и на политиците в отделните държави върху факта, че превенцията и ранното откриване на болестта може да спаси хиляди човешки животи.“

Дали имате ХОББ и как да се лекувате, можете да разберете като посетите най-близкия специалист по Белодробни болести. Диагностицирането е лесно – със спирометрично изследване.