На какво ухае в различните държави?

  • На какво ухае в различните държави?

    Снимка: rustourismnews.com

Понеделник е. Вероятно сте в офиса. А ви се ще да сте някъде далеч. Направете си еспресо и току-виж сте се пренесли в Италия...

Как се случва това?

Често случайно доловени аромати във въздуха могат да ни донесат куп спомени за хора и събития, и дори неусетно да ни отведат на близко или далечно за нас място. Всеизвестно е, че ароматните молекули, носещи се около нас се възприемат и запечатват в паметта ни, а всяка миризма е способна да ни напомни за отминали емоции, спомени и настроения.

Обикновено миризмата на борови клонки свързваме с Коледа, аромат на зюмбюл, нарцис и кокиче - с пролетта, а уханието на сладки - с детството например, когато сме прекарвали ваканциите при баба и дядо. И тъй като ароматите могат да ни отведат на далечни места, журналисти от Си Ен Ен наскоро решиха да определят на какво миришат различните държави по света. Така на лондонското летище “Хийтроу” се появи земно кълбо, изпускащо миризмите на няколко държави. Идеята на проекта е заминаващите пътници да се усетят аромата, който ги очаква след като самолетът им кацне в избраната от тях дестинация.

Засега специалният глобус на уханията изпуска миризми само от Бразилия, Китай, Япония, Южна Африка и Тайланд.

Но ето на какво мирише в двайсетина държави, подбрани от екипа на Си Ен Ен:

Според журналистите, навсякъде в Италия се носи аромат на еспресо. С Япония се свързва миризмата на татами - тръстиковите постелки, с които се застилат помещенията. В Северна Америка ухае на гора, а ако ни замирише на бира и наденички, то със сигурност трябва да сме в Германия.

Подправките са тези, които изпълват въздуха в Индия, но миризмата на плаж ни отвежда на Карибите.

Според екипа на Си Ен Ен онова, което най-добре представя Франция е ароматът на прясно изпечени франзели. В Индонезия пък се носи дъх на цигари с карамфил.

В Африка ухае на дива природа, а в Китай - на ястие, приготвено в тиган уок. В Белгия мирише на шоколад, а в Англия - на десетките задушни пъбове.

В Мексико ухае на гореща тортиля, за Филипините напомня миризмата на кокос. Турция се свързва с кафето, сварено в джезве. Пресен сняг - на това според журналистите мирише Швейцария. Над Холандия се носи дъх на цветя, а в Чили - на патагонски въздух - един от най-кристалните на планетата. В Мароко се носи мирис на традиционното ястие агнешки тажин. Миризмата на бира пък трябва да се асоциира с Ирландия.