Бизнес сделка на годината: Двама българи продадоха компанията си за $263 млн.

  • Бизнес сделка на годината: Двама българи продадоха компанията си за $263 млн.

    Снимка: struma.com

Двама бивши студенти на Американския университет в Благоевград направиха бизнес сделка на годината, като продадоха компанията си Telerik. Цената на продажбата е 262,5 млн. долара, съобщи Wall Street Journal.

Васил Терзиев и Светозар Георгиев са двамата изпълнителни директори и създатели на софтуерната компания "Телерик". Колеги са от Американския университет в Благоевград, където завършват бизнес администрация. Клиенти на софтуерната компания са Boeing, Intel, HP, NASA, Световната банка, американската армия и други.

Пред Wall Street Journal бъдещият купувач американската компания Progress Software обяви, че ще придобие водещия български софтуерен разработчик Telerik. Progress и Телерик ще съберат две силно допълващи се компании, всяка признат лидер при разработката на приложения. Telerik е създадена преди 12 години от Светозар Георгиев, Васил Терзиев, Бойко Яръмов и Христо Косев. Постепенно се разраства и в момента има над 650 служители в България и офиси в Канада, Великобритания, Германия, Австралия и Индия. В компанията работят имного студенти, завършили Американския университет в Благоевград